IntercambioSO

Het verhaal van een ontmoeting

Een jongerenuitwisseling in het kader van de stedenband tussen Sint-Truiden en Nueva Guinea in Nicaragua.

20 Sint-Truidense jongeren uit 6 middelbare scholen ontmoeten hun Nicaraguaanse leeftijdsgenoten en denken samen na over de wereld en hun plek daarin.

Hun indrukken, ervaringen en emoties werden samen gebracht in een blog, een docureeks en een theaterstuk.

De wereld sijpelt niet langer binnen in, maar stroomt met volle vaart door onze hele samenleving.  Langs alle kanten worden we geconfronteerd met de globalisering.  Vluchtelingen komen hier op zoek naar veiligheid, we kunnen producten kopen uit de hele wereld en de klimaatverandering maakt dat in Sint-Truiden de druiven het stilaan beter doen dan de appels. Het is aan ons om te kiezen of we dit angstaanjagend of net spannend vinden, of we ons ervoor verstoppen of net de uitdaging aangaan.  Met Intercambioso kiezen we voor het laatste.

Sint-Truiden heeft al bijna 15 jaar een stedenband met Nueva Guinea, een stad in Nicaragua.  Die stedenband geeft de mogelijkheid aan Truienaars om kennis te maken met het leven aan de andere kant van de oceaan … en omgekeerd. Het geeft de kans om mensen persoonlijk te ontmoeten in plaats van ‘ver-van-mijn-bed-theorieën’ te horen over globalisering of milieuproblemen.

Met intercambioso willen we deze kans geven, expliciet aan jonge mensen, zowel in Sint-Truiden als in Nueva Guinea.  Zij staan aan de vooravond van belangrijke beslissingen in hun leven. We willen hun horizon verruimen en hen de wereld, en daarmee ook zichzelf, laten ontdekken.

Maar intercambioSO gaat verder.  De deelnemers aan de uitwisseling worden ambassadeurs van wereldburgerschap.  Ze laten door hun enthousiasme en inspiratie zien dat er samen nog iets van de wereld valt te maken. Dat doen ze met een docureeks, een blog en een theaterstuk.